Μενού

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η προετοιμασία για την επιτόπια λαογραφική έρευνα!

         

                     

                                    Η οργάνωση και ο εξοπλισμός του κάθε ερευνητή είναι τα πρώτα στάδια για μια επιτυχημένη επιτόπια λαογραφική έρευνα! Οι δυο αυτοί παράγοντες θα προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια για να φέρει εις πέρας επιτυχώς το έργο του και θα εγγυηθούν την πληρότητα της έρευνας και την αξιοπιστία του υλικού που θα συλλεχθεί.
                                     Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής οφείλει να συμπληρώνει και να εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό του με διάφορα μέσα.
Το καλύτερο είναι στην αρχή, να ξεκινήσει με μια μικρή περιοχή όπως ένα χωριό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να τα καλύψει όλα τα πεδία. Ειδικά, αν είναι γνώστης του χώρου, δηλαδή για παράδειγμα αν είναι δικό του χωριό θα έχει ευκολότερη πρόσβαση σε ανθρώπους εξασφαλίζοντας τους πληροφοριοδότες του. Θα μπορέσει να έχει καλύτερη κοινωνική επαφή και να δει την πολιτιστική μορφή του τόπου. Τα πανηγύρια, τα παζάρια και οι εμποροπανήγυρεις είναι οι καλύτερες μορφές της μορφής αυτής της πολιτιστικής μορφής. Η συγκέντρωση των παραγόντων αυτών στηρίζει την έρευνα και βοηθά τον ερευνητή να συλλέξει αξιόπιστο υλικό για καλύτερη έκβαση της έρευνας.
                  Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι μια επιτόπια λαογραφική έρευνα από το στάδιο της προετοιμασίας ακόμη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για μια επιστημονικά οργανωμένη εκδοχή έρευνας από τον μελετητή που προσπαθεί να αξιοποιήσει το υλικό του προς όφελος της επιστήμης του.





ΠΗΓΗ:Μ.Γ.ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ ''ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗς ΕΠΙΤΟΠΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου