Μενού

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Πως καταλαβαίνω ότι ο σκύλος μου ΠΟΝΑΕΙ!




bxp154112hΕνας απο τους στόχους της μοντέρνας κτηνιατρικής ειναι ο έλεγχος του πόνου στα κατοικίδια μας.Γνωρίζουμε οτι οι επεμβάσεις στα σπλάγχνα, (στείρωση, επεμβάσεις στο έντερο, την ουρήθρα, τον προστάτη κλπ) οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις και αυτές στα μάτια και τα δόντια είναι υπερβολικά επώδυνες μετα την ανάνηψη. Το ξύπνημα δηλαδή.
Οπως μετά απο κάθε επέμβαση ρωτάτε τον κτηνίατρο αν θα σας γράψει αντιβιωτικό, ετσι απο εδω και πέρα θα του ζητάτε να σας γράψει και παυσίπονα μετά και απο την πιο απλή επέμβαση (στείρωση ας πούμε).Τα ζώα πονούν. Και πονούν το ίδιο έντονα όπως εμεις.
Ομως το DNA τους τα εχει διδάξει τον σιωπηλό πόνο. Εδω και εκατομμύρια χρόνια, αν στην ελεύθερη φύση το ζώο διαλαλούσε τον πόνο του, τότε απο θηρευτής θα γινόταν θήραμα. Ετσι έμαθε να υποφέρει βουβά.
dog1Δουλειά δική μας ειναι να ανακαλύψουμε τον πόνο, όταν υπάρχει, και να τον ελέγξουμε.
Ο ιδιοκτήτης εκφράζει απορία και συνήθως αμφιβάλει οταν του περιγράφω μια κατάσταση σαν επώδυνη (οστεοαρθρίτιδα, χαλασμένα δόντια) επειδή απλά δεν παρατηρεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου του που θα του θύμιζε πόνο (με τα ανθρώπινα δεδομένα φυσικά).
Οπως αισθάνομαι υποχρεωμένος να διδάξω τον ιδιοκτήτη την γλώσσα του πόνου του κατοικίδιου του έτσι θα μάθω την αλφάβητο του πόνου του και σε εσας, ιδίως για τις χρόνιες παθήσεις.
Κατ αρχην το οτι το ζώο τρώει δεν είναι ένδειξη ευζωίας αλλα απλή κάλυψη των θρεπτικών αναγκών για επιβίωση.
Τα ζώα που έχουν επώδυνες αρθρώσεις ξαπλώνουν και κοιμούνται περισσότερες ώρες. Λανθασμένα θεωρούμε οτι το ηλικιωμένο ζώο κοιμάται περισσότερο επειδή απλά γέρασε. Ξαπλωμένο πονάει λιγότερο κι έτσι προτιμάει αυτη τη στάση.
dog3Σε ορισμένες περιπτώσεις οστεορθρίτιδας, το ζώο γλείφει έντονα το δέρμα πάνω απο την πονεμένη άρθρωση.
Ο σκύλος που πάσχει απο οστεοαρθρίτιδα σταματάει γρήγορα στη βόλτα να προηγείται και να μυρίζει ενθουσιασμένος και συνεχίζει ακολουθώντας σας με βαρύ βήμα και κοπιώδη αναπνοή. Πονάει.

                             Χαράλαμπος Ι. Χαραλαμπίδης 
                                                                                   κτηνίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου