Μενού

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Τι σημαίνει η διδασκαλία της ιστορίας;

Τι σημαίνει η διδασκαλία της ιστορίας;


          Το παρελθόν πάντα θα μας ασκεί μια διαρκή γοητεία. Ενδιαφερόμαστε για το παρελθόν γιατί θέλουμε να μάθουμε για τις ρίζες μας ή γιατί μπορεί ίσως να μας εξηγήσει πως αναπτύσσετε ο κόσμος γύρω μας, ακόμη και την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Μπορούμε παντού να βρούμε κίνητρα.
Όμως τι σημαίνει πραγματικά η μάθηση της ιστορίας;
Η διδασκαλία της ιστορίας πάντα αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων.Όταν διδάσκουμε ιστορία στο σχολείο επιλέγουμε κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποκλείουμε κάποιο άλλο.Το ίδιο συμβαίνει και για τα εγχειρίδια. Διαλέγουμε διάφορες προοπτικές και αποκλείουμε κάποιες άλλες. Η ιστορία που επιλέγουμε να διδάξουμε είναι πάντα αντανάκλαση των παραδοχών της κοινωνίας που ζούμε.
Είναι σαφές ότι η γνώση του παρελθόντος δεν είναι ποτέ απλή γνώση για το <<πότε συνέβησαν τα γεγονότα>>.Εάν οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τις αιτίες των γεγονότων, δεν θα μπορούν να αντιληφθούν σε βάθος και τα πραγματικά γεγονότα. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να θεμελιώσουν μια σχέση με το παρελθόν , η οποία να βοηθήσει τους μαθητές να δώσουν νόημα στα βιώματα άλλων ανθρώπων , που έζησαν σε άλλα κοινωνικά πλαίσια.
Ακόμη, οφείλουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη διαδικασία για την ιστορική έρευνα, ώστε να είναι πιο εύκολο να συσχετιστεί η προσωπική εμπειρία με αυτήν.Να μπορούν να δώσουν δικές τους ερμηνείες και να αναπτύξουν νέους τρόπους σκέψης, βασισμένους σε νέες οπτικές. Ως αποτέλεσμα θα γίνει ευκολότερα κατανοητό το παρελθόν.

Ο ρόλος του ιστορικού ως ρόλος του εκπαιδευτικού μπορεί να γίνει ακόμη πιο πληθωρικός και να βοηθήσει στην υποστήριξη της σκέψης των μαθητών. Διαβιβάζουν μηνύματα από μία γενιά στην επόμενη , με νόημα και σαφήνεια, ώστε οι μαθητές να συγκροτήσουν τις δικές τους εικόνες για το παρελθόν. Γιατί το να ειπωθεί η αλήθεια, πάντα είναι μια συλλογική προσπάθεια, αρκεί να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία.
Με λίγα λόγια βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία της ιστορίας και ο ρόλος του εκπαιδευτικού-ιστορικού για την κατανόηση της. Πάντα ο άνθρωπος θα ενδιαφέρεται για το παρελθόν του.....και πάντα η διδασκαλία της ιστορίας θα σημαίνει πολλά για το μέλλον των κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου